SAULGRIEŽU GAIDĪŠANAS VAKARS



19. martā plkst.18.00
Vienības nama Tradīciju mājā
SAULGRIEŽU GAIDĪŠANAS VAKARS

Š.g. 19. martā plkst. 18.00 Daugavpils Latviešu kultūras centrs aicina apmeklēt Saulgriežu gaidīšanas vakaru Vienības nama Tradīciju mājā Rīgas ielā 22a, Daugavpilī (ieeja no Saules ielas puses).

Sākot ar Pavasara saulgriežiem, Tradīciju māja turpmāk darbosies kā vieta, kur izzinot latviešu tautas tradīcijas, praktiski darbojoties, piedaloties meistardarbnīcās un nodarbībās, ejot rotaļās, asinot prātu tiks veidota un uzturēta latviskā dzīvesziņa un saglabāts nemateriālais kultūras mantojums.

Pavasara saulgrieži ir laiks, kad pavasaris svin savu uzvaru pār ziemu. Dienas kļūst garākas un saule iepriecina mūsu ziemas nogurdinātos prātus un miesu. Astronomiski pavasaris šajā gadā iestājas 20. martā plkst. 5.50 no rīta.

Saulgriežu gaidīšanas vakarā Tradīciju mājā tiks atklāta Ingas un Aleksandra Maijeru māla mūzikas instrumentu izstāde “Svilpaunieki Plus”. Aleksandrs Maijers ieskandinās māla mūzikas instrumentus, bet dziesmas un stāstus par putniem un pavasari izstāstīs folkloras dziesmu un deju kopa “Svātra”.

Inga Maijere un Aleksandrs Maijers jau vairāk nekā divdesmit gadus izgatavo skaņu rīkus – svilpauniekus, stabules, vargānus, māla zvanus un zvārguļus, grabuļus un citas perkusijas. Šo amatu viņi apguvuši pašmācības ceļā, daudz laika veltot dažādu materiālu un mūzikas instrumentu izpētei, eksperimentējot ar skaņu un formu, īpaši pievēršot uzmanību skaņurīku estētiskajam izskatam un iespējai tos izmantot profesianālajā muzicēšanā.

Izstādē ‘’Svilpaunieki Plus” tiek eksponēti Ingas Maijeres veidotie māla mūzikas instrumenti, kas ir Aleksandra Maijera uzskaņoti. Izstādi papildina multimediāla izgatavoto skaņu rīku retrospekcija un skaņas celiņš, kura ierakstā tika izmantoti Ingas un Aleksandra veidotie mūzikas instrumenti.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Kontaktinformācija: www.vienibasnams.lv vai pa tālruni 654 26691