STABAT MATER PERGOLEZI



26. martā plkst. 18.00
Vienības nama koncertzālē
STABAT MATER / PERGOLEZI

Daugavpilī, Vienības nama koncertzālē 26. martā plkst. 18.00 aicinām uz Džovanni Batista-Pergolezi (1710-1736) kantāti solistēm, stīgu kvartetam un ērģeļpozitīvam.

Soprāns – Viktorija PAKALNIECE
Mecosoprāns – Diāna BISTERE
Ērģeļpozitīvs – Veronika RINKULE
Stīgu kvartets – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas esošie un bijušie studenti.

Muzikālā materiāla pamatā ir 14. gs dzīvojušā mūka Jakopo Benedeti teksti, kurā Svētā Jaunava Marija izdzīvo sava dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Pergolēzi „Stabat Mater” iesākas ar baroka laikā bieži pielietoto krusta motīvu stīgās, ko pārņem dziedātāji, it kā attēlojot Mariju stāvam pie Krusta. Daudzie dueti tiek papildināti ar solo ārijām, kas veido līdz tam nebijušu garīgas kantātes veidu, kurā jau ir grūti novilkt robežu starp laicīgo, operisko un garīgo – baznīcai rakstīto mūziku.

Viktorija Pakalniece – Ineses Galantes 2017. gada jauno talantu konkursa uzvarētāja, viena no šī brīža spilgtākajām, jaunajām opermūzikas dziedātājām. Viktorija savas muzikālās gaitas uzsākusi Rīgas Doma kora skolā, turpinot mācības Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālajā katedrā pie docentes Airas Rūrānes. Pašlaik viņa aktīvi koncertē dažādās Latvijas koncertzālēs, piedalās jaunos projektos. Sadarbojusies ar ērģelnieci, Vitu Kalnciemu, kamerorķestri „Sinfonietta Rīga”, regulāri piedalās operstudijas „Figaro” iestudējumos. Viktorija Pakalniece ir Alīdas Vānes vokālistu konkursa „Labākais Baroka izpildījums” diploma ieguvēja.
 
Diāna Bistere – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas IV kursa studente, Latvijas Nacionālā baleta un operas kora soliste. Arī viņa šobrīd studē pie docentes Airas Rūrānes, regulāri koncertējot un piedaloties dažādos projektos.
 
Veronika Rinkule – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Airas Rūrānes un Airas Birziņas klases koncertmeistare. Veronika regulāri piedalās koncertos, kā arī papildina savas zināšanas dažādās meistarklasēs, īpaši specializējoties baroka un senlaicīgās mūzikas izpildīšanā. Regulāri sadarbojas ar diriģentu Māri Kupču un viņa vadīto „Collegium Musicum Riga”.
 
Vīgneru Ernesta institūts” ir 2015. gada sākumā dibināta biedrība ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu kultūras veicināšanas jomā. Biedrība kopumā ir realizējusi vairāk kā 80 pasākumus visā Latvijā, ar daudzu populāru Latvijas un arī ārvalstu mūziķu līdzdalību.

Koncertu rīko „Vīgneru Ernesta institūts” sadarbībā ar Daugavpils Latviešu kultūras centru, atbalsta Daugavpils pilsētas dome.

Ieeja bez maksas

Informācija: Latviešu kultūras centrs, www.vienibasnams.lv, t. 65426691