Folkloras kopai “Svātra” izcils rezultāts folkloras un etnogrāfisko ansambļu skatē



Lai veicinātu tradīciju pārmantojamību un daudzveidību, lokālo izpausmju savdabību un nodrošinātu Dziesmu un deju svētku tradīcijas procesa nepārtrauktību, 2021. gada nogalē Latvijas Nacionālais kultūras centrs rīkoja Latvijas Folkloras un etnogrāfisko ansambļu skates video formātā. Latvijā darbojas vairāk nekā 250 etnogrāfisko ansambļu un folkloras kopu, vairāk nekā 90 no tām darbojas Latgales reģionā. Šī gada īpašā tēma bija “Spēle”.

Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes “Vienības nams” folkloras dziesmu un deju kopa “SVĀTRA” ir viens no “spēcīgākajiem spēlētājiem” folkloras nozarē ne tikai Daugavpilī un Latgalē, bet arī visas Latvijas mērogā, par ko liecina saņemtais augstais žūrijas vērtējums “IZCILI” – 1. PAKĀPE. Kopa skatē piedalījās ar programmu “Ak, meileiba duorguo” un ierindojās starp Latvijas labākajām kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem. No Latgales reģiona starp stiprākajiem ir arī Rikovas etnogrāfiskais ansamblis, Bozovas etnogrāfiskais ansamblis un folkloras kopa “Ceiruļeits”.

Folkloras kopa “Svātra” savu dziedāšanas un dejošanas prieku dāvā saviem klausītājiem un skatītājiem kopš 1994. gada. Kopā darbojas 29 dalībnieki, folkloras kopu kopš dibināšanas vada un dejot māca Sarmīte Teivāne, dziedāšanu un muzicēšanu māca Anita Zarāne un Vita Viļevko.

Grupas repertuārā, kas ir izskanējis vairākos starptautiskajos folkloras festivālos un koncertos Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Somijā, Austrijā, Itālijā, Spānijā, Bulgārijā, Polijā, Portugālē un Kanādā, ir gan gadskārtu ieražu, tradīciju, godu, sadzīves un mitoloģiskās dziesmas, gan dancojamas kadriļas, lanceti un rotaļdejas. Folkloras kopas “Svātra” izpildījumā skan dažādi latviešu tradicionālās dziedāšanas stili un vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Kopas repertuārā ir daudz kadriļas tipa deju un rotaļdeju, kas repertuārā nonākušas, pateicoties Latvijas Folkloras krātuves pierakstiem vai pierakstītas ekspedīcijās un meistarklasēs. Savu dziedātprasmi un dejotprasmi pielāgo dažāda veida koncertprogrammu rādīšanai arī uz skatuves. Dziesmu skanējumu pavada latviešu tradicionālie mūzikas instrumenti.

Šobrīd kopa sadarbībā ar Danču krātuvi aktīvi darbojas pie grāmatas “Latgales danči”  izdošanas un Latgales danču mūzikas ierakstīšanas.

Informācija: www.vienibasnams.lv, t. 65426691