VANESA VĀGNERE



Vienības nama koncertzālē 28. novembrī plkst. 18.00
VANESA VĀGNERE (klavieres, Francija)

Vienības nama 75. jubilejas gadā Latviešu kultūras centrs sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā aicina uz franču pianistes Vanesas VĀGNERES solokoncertu.
V.Vāgneres izjustā un pārdomātā klavierspēle, diskrētā personība, mākslinieciski eklektiskā kompozīciju izvēle un apņemšanās padara viņu par īpašu mākslinieci.

17 gadu vecumā V.Vāgnere iegūst Parīzes Nacionālās Augstākās Mūzikas konservatorijas pirmo godalgu, un tiek uzņemta Pilnveidošanas kursā (Cycle de Perfectionnement) J.F.Heisera klasē. Vēlāk turpina mācības Kadenabijas akadēmijā, kurā skolojas pie tādiem ievērojamiem pedagogiem kā D.Baškirovs, M.Perāija, Fū Tsongs, D.Vaisenbergs u.c.

1999. gadā Les Victoires de la Musique viņai piešķir godalgu „Instrumentālā soliste – atklājums”.

V.Vāgneres vārds ir minēts uz slavenu festivālu plakātiem, mūziķe ir spēlējusi pasaules lielākajās koncertzālēs, viņu aicinājuši sadarboties pasaulē pazīstamākie diriģenti. V.Vāgnere ir spēlējusi Francijas Nacionālajā orķestrī, Minhenes Filharmonijas orķestrī, Osakas, Ljēžas un Budapeštas orķestros, Tulūzas Kapitolija orķestrī, Valonijas Karaliskajā orķestrī, orķestrī „Gadsimti”, SWR Fribūras un Bādenbādenes orķestrī, Lilles Nacionālajā orķestrī u.c.

V.Vāgneres ierakstītie Ramo, Mocarta, Haidna, Šūmana, Brāmsa, Rahmaņinova, Skrjabina, Debisī, Berio skaņdarbu atskaņojumi visi tikuši apbalvoti ar vairākām godalgām kā Francijā (FFFF Télérama, Choc du Monde de la Musique, Recommandé de Classica), tā arī ārzemēs. Žurnāla Classica rīkotās „aklās” noklausīšanās laikā V.Vāgneres ierakstītais Debisī disks tika atzīts par vienu no labākajiem šī repertuāra atskaņojumiem.

Vanesa Vāgnere ir Šamboras pils festivāla (Festival du Château de Chambord) mākslinieciskā direktore un 2011. /2012. gada sezonā ir rezidējošā māksliniece Mecas Arsenālā (Arsenal de Metz).

Viena daļa koncerta, kas notiks Vienības nama koncertzālē 28. novembrī - Mocarta klavierkoncerts K488 - izskanēs sadarbībā ar Daugavpils kamerorķestri.

Koncertu rīko: Latviešu kultūras centrs sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.

Biļešu iepriekšpārdošana Latviešu kultūras centra kasē no 20. novembra - darbdienās no plkst.16.30 – 18.30 (Cena – 2 Ls).

Informācija: Latviešu kultūras centrs: dlkc@apollo.lv, tālr. 65427552