DAUGAVPILIEŠI KUPAĻJE SVĒTKOS VITEBSKĀ



Šī gada saulainajā 7. jūlijā dienā Vitebskas  atpūtas parka stāvajos Daugavas krastos Daugavpils Latviešu kultūras centra radošie kolektīvi kopā ar Vitebskas tautas mākslas kolektīviem un iedzīvotājiem svinēja baltkrievu tautas svētkus „Kupaļje”, kas identiski mūsu Jāņiem.

Daugavpilieši dziedāja jāņudziesmas un rādīja latviešu danču programmu. Kopā ar Latvijas konsuli Vitebskā Dagniju Lāci-Ati mācīja pīt vainagus, stāstīja par jāņuzāļu maģisko spēku un to iedarbību uz dabu un cilvēku dzīvi.

Līdzās tautas mākslas programmai, ko demonstrēja folkloras dziesmu un deju kopa „Svātra”, vokālā studija „Pērlītes” un profesionālā pūšamo instrumentu orķestra „Daugava” mūziķu grupa, daugavpilieši svētku dalībniekus cienāja ar latviešu nacionālajiem ēdieniem. Jo īpaši laipnie vitebskieši pateicās par garšīgo Latvijas rupjmaizi un ķimeņu jāņusieru, kas labi saderēja ar putojošo Latvijas alu. Pēc daugavpiliešu uzstāšanās svētku radošo un emocionālo noskaņu turpināja veidot kultūras centra „Vitebska” deju ansambļi: „Ļavoniha”, „Zorjka”, „Jegoza”, estrādes dziesmu studija „Forums”, dziesmu un mūzikas teātris „Prostori” u.c. Dienas garumā svētki izvērtās par tautu tradīciju, mūzikas, dziesmu un deju sakopojumu, kas finālā noslēdzās ar vainagu mešanu Daugavā un kopējo tautu deju sadanci apkārt iedegtajam ugunskuram.

Tautas svētki „Kupaļje” notika Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbības veicināšana” (LLB-1-072) ietvaros. EKPI finansējums EUR 267 106.68 (Ls 187 723.64).


Svētkus rīkoja Vitebskas Valsts iestāde „Kultūras centrs „Vitebska” sadarbībā ar Daugavpils Latviešu kultūras centru.
Par šīs publikācijas saturu ir atbildīgs Latviešu kultūras centrs un tā nekādā veidā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Informāciju sagatavoja:
Sandra Maskaļova, LKC vadītājas vietniece kultūras jomā, projekta vadītāja
e-pasts: vnams@apollo.lv  tālr: +371 654 26691, www.vienibasnams.lv