Daugavpilī notiks Polijas konsula S. Sireviča kapa pieminekļa restaurācijas noslēgšanas pasākums



Šī gada 16. novembrī, Ārlietu dienesta dienā, notiks pasākums, veltīts Polijas konsula Staņislava Sireviča [Stanisław Syrewicz] kapa restaurācijas noslēgšanai: plkst. 14.00 svinīgs pasākums Daugavpils katoļu kapos, plkst. 15.00 tikšanās Poļu kultūras centrā (Varšavas ielā 30). Pasākumā piedalīsies diplomāti,  Latvijas poļu kopienas pārstāvji un delegācija no  institūta “Polonika”.

Staņislavs Sirevičs (1858 – 1926) 1920. – 1921.gadā bija pirmais Polijas Republikas konsulārās nodaļas vadītājs Daugavpilī. Strādāja arī par prokuroru un advokātu biroja vadītāju.

S. Sireviča kapa vieta atrodas pie Daugavpils katoļu kapu galvenās alejas. Darbs pie kapa pieminekļa restaurācijas tika uzsākts 2023.gada pavasarī, un to veica institūts “Polonika”.

Institūts „Polonika” (Nacionālais Poļu mantojuma ārzemēs institūts POLONIKA) ir specializēta valsts institūcija, kuru 2017.gadā ir izveidojis Polijas Republikas kultūras un nacionālā mantojuma ministrs Pjotrs Gliņskis [Piotr Gliński]. Institūts īsteno restaurācijas, zinātniski-pētnieciskos, izglītojošos un popularizējošos projektus. „Polonika” rūpējas par arvien lielāku skaitu  poļu kapsētu un kapavietu visā pasaulē.

Latvijā restaurācijas projektus „Polonika” īsteno kopš 2019.gada. Pasākumi tiek īstenoti trīs galvenajās darbības jomās: poļu kultūras mantojuma ārzemēs izpēte (dokumentēšana), aizsargāšana (restaurācija) un popularizēšana, kā arī dotāciju programma “Poļu kultūras mantojums ārzemēs – brīvprātīgais darbs”. Institūts rūpējas ne tikai par kapsētām, bet arī par baznīcām Krāslavā, Piedrujā, Indricā, Rīgā un Daugavpilī.

Pasākumu rīko Polijas Republikas vēstniecība Rīgā sadarbībā ar Latvijas Poļu savienību. Atbalsta Daugavpils valstpilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” struktūrvienība „Poļu kultūras centrs”

Papildu informācija:
R. Stanķevičs, t.: 65454595
S. Manohina, t.: 65439718

Informāciju sagatavoja
V. Viļevko
t.: 20613225