Projekts D-TOUR (LL-00100) “Digitālais tūrisms amatniecībā”



Projekta partneri:

Latgales plānošanas reģions – vadošais partneris,
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Vienības nams”,
Krāslavas novada dome,
Anīkšču mākslas inkubators – mākslas galerija,
Paņevežas rajona pašvaldības administrācija.

Projekta “D-tour” mērķis ir popularizēt amatniecību kā Latvijas-Lietuvas pārrobežu teritorijas kultūras mantojuma glabātāju, pārveidojot to par digitālā tūrisma produktu.

Projekta partneri sadarbosies, lai rastu risinājumus izaicinājumam, ka mūsdienīgie digitālie procesi nevis aizēno interesi par tradicionālās amatniecības prasmēm, bet palīdz tās plašāk atklāt. Projekta ietvaros Latgales reģionā Latvijā un Utenas, Paņevežas rajonos Lietuvā tiks izveidota interaktīvo izstāžu sērija. Šīs izstādes ne tikai demonstrēs tradicionālo amatniecību, prasmes un dabisko materiālu izmantošanu, bet arī kalpos kā tilts starp senajām tradīcijām un modernajām tehnoloģijām, veicinot dziļāku izpratni par reģionu kultūras bagātību.

Projekta ietvaros DVPI “Vienības nams” kultūrtelpā “Tradīciju māja” tiks izveidots multifunkcionāls interaktīvs instalācijas objekts, kas sniedz paplašinātas kultūrvēsturiskas zināšanas par Latgales tradicionālās sētas teritoriju, tās tradīcijām un prasmēm, saglabājot tradicionālās kultūras vērtības. DVPI “Vienības nams” partnera projekta budžets sastāv 149 040 eiro, tai skaitā ERAF finansējums 119 232 eiro, valsts finansējums 14 904 eiro un DVPI “Vienības nams” finansējums 14 904 eiro.

Projekta partneri ir pārliecināti, ka projekts ne tikai  bagātinās Latvijas-Lietuvas pārrobežu reģionu kultūras mantojumu ar digitālām izstādēm, popularizējot vietējo amatniecību, bet arī piesaistīs tūristus un veicinās apmeklētāju skaita pieaugumu reģionā.

Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Projekts tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 697 275 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 557 820 EUR.

Programmas mājas lapa: www.latlit.eu.
Informāciju par projektu var skatīt. latlit.eu/theprojects/d-tour/

Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild DVPI “Vienības nams”, un tas var neatspoguļot Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Informāciju sagatavoja:
Oksana Jačmeņova
DVPI “Vienības nams” vadītājas vietniece
starptautisko projektu jautājumos