„Latgales līgavas pūra lāde” Tradīciju mājā



Šī gada 1.februārī plkst. 18.30 Vienības nama Tradīciju mājā (Rīgas ielā 22a, ieeja no Saules ielas puses) notiks pasākums “Latgales līgavas pūra lāde”.

Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt, kādus priekšmetus 19.gs. jaunas meitas, iziedamas pie vīra, bija likušas savā līdzi ņemamajā pūra lādē. Tāpat noskaidrosim arī, kāda nozīme bijusi katrai pūrā ieliktajai lietai un kur tā tikusi izmantota. Par to visu stāstīs folkloriste Inta Viļuma, kura ir apkopojusi vairāk nekā 100 dažādus priekšmetus.

Kā norāda Tradīciju mājas vadītāja Baiba Pankjāne: „Noteikti liela daļa no mums zina, ka jaunas meitas pūrā tiek likti pašas meitas adīti cimdi un zeķes. Ar to mēs vēl mūsdienu kāzās nereti saskaramies, kad līgava kāzu laikā apdāvina viesus ar adītiem cimdiem un zeķēm. Tomēr ir daudz dzīvei nepieciešamu lietu, ko Viduslatgales jaunās meitas tālajā 19.gadsimtā lika savā pūra lādē. Tāpēc pasākuma laikā aicinām kopīgi „izvēdināt” pūru un aplūkot tā saturu.
Par muzikālo noformējumu pasākumā parūpēsies un uz kopīgu sadziedāšanos aicinās Vienības nama Latviešu un latgaliešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopa “Svātra”.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Informējam, ka pasākuma laikā notiek fotografēšana un filmēšana publicitātes un vēsturiskajām vajadzībām.

Pasākumu rīko Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” struktūrvienība Latviešu un latgaliešu kultūras centra Tradīciju māja.

No 2.februāra līdz 1.martam pasākumā aplūkotās pūra lādes saturs Tradīciju mājā būs apskatāms arī izstādē „Latgales līgavas pūra lāde”.

Papildu informācija:
DVPI „Vienības nams”
Latviešu un latgaliešu kultūras centrs
Tradīciju māja
t.: +371 26377313
e-pasts: tradicijumaja@vienibasnams.lv